Έχει αποδειχτεί ότι, ορισμένα κατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούν την ίδια θρεπτική αξία, γεύση, χρώμα και άρωμα με τα νωπά, αρκεί να καταψύχονται άμεσα, να αποφεύγεται η επανακατάψυξή τους και να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες μαγειρέματος.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κατάψυξης, είναι ότι καθυστερεί την αποσύνθεση των τροφίμων, τα διατηρεί ασφαλή, εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνει την ενζυμική δραστηριότητα η οποία προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων.
Το νερό που περιέχουν τα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η περαιτέρω ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (αυτό εξαρτάται από την ευαισθησία του προϊόντος), η διαδικασία αυτή εξυπηρετεί στο να μην προστεθούν συντηρητικά.
Τέλος, θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα διαχειριστούμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα ώστε αφενός μεν να διασφαλίσουμε την ορθή συντήρηση των προϊόντων αφετέρου δε να αποφύγουμε την αλλοίωσή τους.
Παρακάτω, σας επισημαίνουμε κάποιες οδηγίες σωστής διατήρησης και ασφαλούς χειρισμού των κατεψυγμένων τροφίμων:
- Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.
- Παίρνετε τα κατεψυγμένα προϊόντα από τoυς καταψύκτες, αφού έχετε τελειώσει τα ψώνια σας, λίγο προτού πληρώσετε.
- Τοποθετείτε όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα σε μια σακούλα.Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε την θερμοκρασία των κατεψυγμένων τριφίμων. Αν η απόσταση του σουπερμάρκετ από το σπίτι σας είναι μεγαλύτερη από 15/20 λεπτά, προμηθευτείτε ειδικές τσάντες για κατεψυγμένα προϊόντα.
- Μόλις φθάσετε σπίτι σας, τοποθετήστε αμέσως τα προϊόντα στην κατάψυξη.
- Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το περιεχόμενο της συσκευασίας, μην το ξεπαγώσετε όλο.
- Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας.